lördag 13 oktober 2012

...och pappa Lundby


Här är pappa Lundby, gjord på samma sätt som mamma Lundby. Dock har han inget hår för jag vet inte riktigt hur jag ska göra det? Mycket svårare att göra kort hår än långt. Uppe på träkulan är det dessutom ett ganska stort hål vilket gör det hela svårare. Funkar inte att bara rita över. Någon som har något tips på hur jag kan göra?

Mamma Lundby


Nu har barnen i Lundby-skåpet äntligen fått en mamma (och en pappa är också på gång). Hon är gjord av piprensare omlindat med bomullstrikå, med träkula till huvud och daslera till händer och skor. Håret är gjort av garn och kläderna är tygbitar limmade på kroppen. Hon har olika hudfärg på huvud och händer men men... allt kan ju inte bli perfekt. Valde för övrigt att låta henne ha jeans eftersom typ alla kvinnliga dockskåpsdockor jämt har klänning och jag kände för att välja något annat som omväxling. Halsbandet hon har på sig är gjort av ett trasigt 1:1-halsband.

Vad svårt det är att göra dockor realistiska! Jag har jättesvårt att rita ansikten och forma händer och skor av leran. Är grymt imponerad av folk som gör riktigt fina, verklighetstrogna dockor.

måndag 8 oktober 2012

Lampor

Jag har fått lite lampfnatt och gjort massa lampor till skåpen:

Golvlampa till vardagsrummet i Lundby-skåpet. Sorry för den dåliga bilden... Lampan är i alla fall gjord av ståltråd som jag tvinnat. Skärmpen är från en äggkartong, målad med vattenfärg.

Och här en bild utan blixt.

Barnkammaren i Lundby-skåpet fick en liten fönsterlampa. Den är gjord av ståltråd med en skärm från en medicinkarta, målad blå. Formen på lampan har inspirerats av en ljusstake jag har hemma (kommer bild på den längre ned, jag orkade inte ändra om i bilderna så den skulle komma i rätt ordning).

Och utan blixt...

Köket på "Storgatan 9" har fått en kökslampa, en lilamålad kork från en tandkrämstub.

Här är då ljusstaken som inspirerade till den lilla lampan i barnens rum.

Sovrummet på "Storgatan 9" fick en skrivbordslampa, av pärla, grillpinne och kork från limtub.

Lampan längst till vänster har fot av das-lera, "stången" är en grillpinne och skärmen är en petflaske-kork jag lindat snöre runt. Golvlampan med grön skärm är också das-lera + grillpinne + petflaske-kork. Det lilla snöret man drar i för att tända lampan är från ett trasigt halsband. Dessa lampor har inget hem ännu, de är tänkta för ett skåp i storlek 1:12 men passar inte riktigt in på "Storgatan 9".

Ett gammalt clipsörhänge blev en hallampa i Lundby-skåpet. Även denna taklampa hänger snett, att det ska vara så svårt att få taklampor att hänga rakt?

Den är precis som den lila kökslampan uppsatt med tunn tråd som är typ som ståltråd. "Takrosetten" 'är en pärlemorknapp.

söndag 7 oktober 2012

Hallen i Lundby-skåpet

Idag har jag fixat lite grejer till hallen i Lundby-skåpet:

Jag gjorde en tamburmajor av ståltråd med kulor till "fötter". Här ser man också att målningen av väggarna i hallen gick sisådär i skarven till taket... jaja.

Taget med blixt.

Hela hallen. Matten är garn limmat på kartong, paraplystället är garn/tråd limmat på en plastkork som från början hörde hemma till en flaska med värmeskydd för håret. Paraplyerna är gjorda efter idé av Vivienne Boulton i Dockskåpsboken. Barnvagnen tror jag att jag skrivit om i ett tidigare inlägg.

Taget utan blixt...

Jag böjde även till några galgar av ståltråd att ha i klädskåpet.

Jag tycker hallen är svår att inreda - jag vet inte riktigt vad jag ska ha för prylar här? Det får ju inte plats så jättemycket heller, trots att det är ett stort rum, men jag vill inte att det ska kännas tomt som det gör just nu. Hm hm.

lördag 6 oktober 2012

En modern pappa

Jag blev så inspirerad igår av tanken på Pelle (eller om han ska heta Palle kanske? Hm...) som "söder-hipster-pappa" så jag var bara tvungen att fixa en bärsjal, bebis och barnvagn till honom.
Barnvagnen gjorde jag av kartong, omlindad av maskeringstejp. Chassit är gjort av ståltråd som var lite klurigt att böja rätt, hjul av papper (de kan inte rulla tyvärr) med pärlor längst ut.

Barnvagnen kläddes med manchestertyg (för att få den rätta 70-80-talskänslan) och fick en liten madrass samt en virkad filt.

Bärsjalen är en trikåremsa, 2 x 52 cm, som jag sytt med sicksacksöm. Jag googlade för att få reda på hur man knyter en bärsjal. Bebisen består av träkula och piprensare med lite tyg runt om. Proportionerna blev lite sisådär men jag är ändå rätt nöjd med tanke på att det var första försöket. Nu saknas det bara en take-away-kaffe i handen och en skötväska att hänga på vagnhandtaget.

Inspiration fick jag från 70-80-talsbarnvagnar av det här stuket (sån som jag och mina syskon hade när vi var små):


...samt från bloggen teeny tiny miniature things. Hon som har bloggen gör helt fantastiska barnvagnar i den här stilen. Mycket, mycket finare än mina:)

fredag 5 oktober 2012

Dockan Pelle

Jag har gjort min första dockskåpsdocka! Resultatet blev helt okej. Det är inte den vackraste dockan i stan men den duger.
Pelle har fått tygremsor lindade runt sitt skelett av piprensare. Huvud, fötter och händer är av das-lera. Jag fick för övrigt förlänga armarna en aning med piprensare eftersom de var alldeles för korta.

Pelle och hans kompis med det konstiga huvudet har fått svarta skor och ansikten. Näsan råkade ramla av... får se om jag pallar fixa en ny till honom.

Pelle har fått längre armar, ett par jeans och en virkad tröja. Han ser ut som en mysig hemmapappa tycker jag. Funderar på om han ska få ha en liten bebis i bärsjal att bära runt på... tycker det skulle passa honom.

Nu återstår bara att hitta ett hem till stackars hemlösa Pelle. Från början var det tänkt att han skulle bo i Lundbyskåpet men han är för stor för det tyvärr.

torsdag 4 oktober 2012

Tips: fästkuddar

En sak jag använder mig jättemycket av i mina dockskåp är fästkuddar, alltså små dubbelhäftande "bitar" en kan använda för att fästa saker med. Jag använder dem till att:

- sätta fast tavlor, klockor, speglar och gardinstänger på väggarna
- hålla fast mattor på golven och dynor på stolar
- fästa vaser, krukor och andra småsaker på hyllor så att de inte ramlar ner
- fästa möbler mot väggarna så de inte faller

och säkert massa annat som jag inte kommer på nu. Himla användbar pryl! De är dessutom relativt lätta att ta bort. De lämnar inga märken på trä och kartong, som jag märkt i alla fall, däremot kan de vara lite kluriga vad gäller färg så en får vara försiktigt att använda dem där en målat.

Fästkuddar finns att köpa på bl a Clas Ohlsson.

En utmaning

Den senaste tiden har jag lagt alldeles för mycket pengar på dockskåpsgrejer i förhållande till vad min budget tillåter. Så fram till nästa löning har jag bestämt mig för att det enda jag får köpa som är dockskåpsrelaterat är typ lim och tejp. Kanske färg också. Framöver ska jag göra en budget för varje månad där jag bestämmer hur mycket jag får lägga på miniatyrer. Det är alldeles för lätt annars att göra av med hur mycket som helst... finns ju så mycket fint att köpa!

Hur som helst innebär detta att jag kan bara kan använda mig av material jag redan har hemma, eller av "skräp" som tillkommer (typ kartonger och sånt). Jag har massa grejer hemma och det är bara bra att de kommer till användning. Det blir lite av en (rolig) utmaning att bara använda mig av det jag redan har. Sedan jag fattade det här beslutet har jag tillverkat en del småsaker till mina skåp, bland annat detta:

I förra inlägget visade jag en pall jag gjort av metalldelen till en champagnekork. Själva korken blev stomme till ett köksbord till Lundbyskåpet.

För att få kartongbitarna att sitta fast spikade jag in en spik. Jag ska lägga en lång duk på bordet för att dölja diverse skavanker.

Det här ska bli mamma och pappa till Lundbyskåpet. Båda har piprensare som stomme. Den vänstra har händer, fötter och huvud av das-lera medan den högra har fötter av das-lera och "kropp" av tygband. Den vänstra ska också få en kropp, av tygremsor jag ska vira runt piprensarna.

Snöre klistrat på kartong, i form av en cirkel, blev en liten matta (som just nu ligger i sovdummet dock).

Jag lindade och limmade snöre runt en kork från en petflaska och gjorde en korg. Handtaget är en fastlimmad fläta. Jag klädde insidan med tyg. Ett tips är att först klä korken med maskeringstejp så fäster klistret bättre.