fredag 12 juli 2013

Virkade korgar

Att virka till dockskåpet är väldigt bra att göra på sommaren eftersom det är lätt att göra utomhus. Idag har jag suttit på min balkong, lyssnat på Sommar i P1 och virkat dessa miniatyrkorgar (plus en till som inte kom med på bild). Den rosa blev som ni ser en stickkorg, med nystan från Miniatyrklubben och knappnålar som stickor. De andra korgarna vet jag inte riktigt vad jag ska ha dem till än... men det dyker säkert upp något bra användningstillfälle så småningom. Det brukar ju göra det.



Tänkte dela med mig av en beskrivning hur jag gjorde korgarna. Det är superlätt och går väldigt snabbt att göra.

Jag använde virknål 2,5. Jag började med att lägga upp 4 lm som jag slöt till en ring med sm. I varje lm gjorde jag 2 hst och slöt till en ring med sm i första hst. Fortsätt så varv efter varv (alltså 2 hst i varje maska) tills du får en så stor botten på korgen du vill ha. För att göra "kanten" börjar du med att virka fm i den bakre maskbågen. Slut varvet med sm. Fortsätt med kanterna genom att virka fm genom båda maskbågarna, tills du tycker att kanten är tillräckligt hög. Två små handtag gör du genom att virka lm under sista varvet med fm. Virka 5 lm, hoppa över 1-2 fm, fäst med sm. Fortsätt tills du kommer till motsatt sida på korgen och gör samma sak där. Virka fm varvet ut, klipp tråden och fäst. För att göra ett långt handtag, virka 15 lm när du är färdig med kanten. Fäst lm-kedjan med sm på motsatt sida där du började göra den. Klipp tråden och fäst.

Jag sprejade korgarna med hårsprej och ställde i plastkorkar/lock i lämpliga storlekar för att få en bra form på dem.

Det här är första gången jag försöker mig på att beskriva hur jag virkat något, hoppas att det inte var en alltför otydlig beskrivning.

(Insåg nu hur svårt det är att få svart att synas bra på bild, man ser ju ingenting av hur den svarta korgen ser ut... den är i alla fall gjord på samma sätt som de andra två),

onsdag 10 juli 2013

Nytt bland tittskåpen

Nu var det ett bra tag sedan sist jag skrev här - den senaste tiden har jag haft fullt upp med att pyssla i skala 1:1. Jag har virkat babysaker för fulla muggar, till min kommande lilla bebis som beräknas anlända i september. Men nu är det dags att återuppta mini-pysslandet. För tillfället håller jag mest på med mina tittskåp och eftersom jag inte kan göra en sak i taget har jag såklart påbörjat två nya tittskåpsprojekt. Men först en bild på tittskåpet jag kallar Bakgården.

Bakgården har fått ett snett och vint tak av wellpapp och en mur av kartong. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra med muren; om den bara ska målas eller få stenar av äggkartong eller något annat. Trädgårdsredskapen har jag köpt på Skala Minimal. Jag ska anlägga någon form av rabatter längs muren och så ska jag fixa en ny trädgårdsbänk. Annars är det mest småfix som behövs här, lite fågelholkar och blomkrukor och annat trädgårdsrelaterat. Plus invånare, vilket är det svåraste. Det är inte lätt att hitta bra dockor eller att göra fina själv. Det får dock bli ett senare projekt.

Den här kartongen ska bli ett romantiskt, somrigt sovrum med mycket rosa och blommor - Rosa rummet. Det ska tapetseras - med tapeter med rosmotiv - och målas golv och fixas fönster. Jag tror jag ska ha en fåtölj i hörnet, eller ett litet bord med två stolar. En till trasmatta ska jag nog göra också.

Det här lilla huset är ett växthus som jag köpt på ICA. Jag tänker skapa ett litet café/konditori av det. Jag har ganska många kak- och bakrelaterade miniatyrer och har länge velat göra ett café så nu ska det äntligen bli av. Det här tittskåpet kommer gå under benämningen Bellas café.

Sen kunde jag inte låta bli att fota mitt stökiga skrivbord där jag sitter och pysslar. Så här ser det ut för det mesta när jag håller på med mitt miniatyrknåpande, allt ligger i en enda röra.